Jom Kenali Kriteria Barangan Dari Kulit Khinzir


Assalamualaikum dan salam sejahera semua. Untuk hari ini, edy nak berkongsi dengan korang semua satu fakta yang wajib untuk kita ketahui terutamanya sebagai umat Islam. Iaitu kriteria barangan yang diperbuat daripada kulit khinzir. Sebagai najis berat, kita umat Islam amat perlu berwaspada ketika membeli barangan daripada kulit haiwan. Jadi, apa tunggu lagi, jom kita baca faktanya.
KRITERIA BARANGAN DARIPADA KULIT KHINZIR

1. Tengok dan perhatikan betul-betul struktur kulit yang digunakan. Oleh sebab struktur kulit babi adalah sangat berbeza dengan kulit binatang lain, maka ia sangat mudah untuk dikenalpasti. Struktur kulit babi ini amat jelas dan biasanya kita akan mendapati 3 TITIK DALAM SATU TOMPOKAN TITIK-TITIK membentuk segitiga. Cuba belek dan perhatikan dengan terperinci, kalau ada 3 titik bertompok-tompok pada kulit tu, maka MEMANG SAH, itu adalah kulit babi. Jadi, anda seharusnya lebih berhati-hati apabila membeli barangan kulit terutama kasut dan beg tangan. Walaupun harganya mungkin lebih murah dari barangan kulit lain, tapi janganlah sekali-kali tertipu. 3 titik tompokan itu adalah seperti gambar di atas adalah petandanya.

2. Harga barangan kulit babi ini biasanya lebih murah berbanding dengan barangan dibuat daripada kulit binatang lain.

3. Biasanya kulit babi ini digunakan pada lapisan dalam sesuatu produk. Contohnya kalau kasut, kulit babi biasanya diletakkan pada bahagian dalam kasut tersebut sebab struktur kulit babi ini agak lembut.

4. Kulit babi ini paling banyak digunakan dalam pembuatan kasut untuk kanak-kanak perempuan dan kasut perempuan dewasa pun banyak juga. Lagi satu, kulit babi juga banyak digunakan untuk membuat sandal untuk lelaki.

Bagaimana dengan anda? Adakah pernah anda terbeli barangan buatan daripada kulit babi ini seperti kasut, beg tangan, tali pinggang dan seumpamanya? Diharap kita lebih berhati-hati di masa akan datang. InsyaAllah, dengan izinnya, semoga kita sentiasa dilindungi-Nya.


Harap dengan perkongsian fakta ini dapatlah anda sebarkan juga kepada kawan-kawan atau saudara-mara yang lain agar kita tidak terbeli barangan seperti ini. 

0 orang dah puas hati: