Bapa Francisca Peter Meninggal Dunia Dalam Islam


"Alhamdulillah, Allah telah memberi hidayah kepada Mohamad Gaberial Peter Abdullah, untuk memeluk Islam dan insya Allah beliau meninggal dalam keimanan. 

Seperti yang dipaparkan kebanyakan akhbar hari ini, Mohamad Gaberial Peter meninggal dunia seorang diri di rumahnya di Dungun, Terengganu, pada umur 78, telah memeluk Islam semenjak 10 April 2007 dan disahkan melalui dokumen Majlis Agama Islam Kelantan (MAIK) yang ditemui.

Allahyarham adalah bapa kepada Francissca Peter, penyanyi popular lagu-lagu Melayu tahun 80an, adalah seorang penganut agama Kristian sebelum itu.

Mungkin ramai peminat Francissca hanya mengenali Fran sebagai seorang penyanyi sahaja. Namun, ramai yang tidak mengetahui bahawa Fran adalah seorang yang aktif dengan program dan aktiviti gerejanya. Malah kini beliau dilantik sebagai duta sebuah NGO Kristian.

Banyak aktiviti NGO ini yang dilakukan beliau tidak menyebut dengan jelas landasan Kristiannya namun lebih atas nama kebajikan.

Walaubagaimanapun, Allah Yang Maha Esa telah mentakdirkan bahawa ayahnya sendiri memeluk Islam genap 4 tahun lalu.


Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas ruhnya." 


Siapa menyangka bahawa penyanyi veteran yang beragama kristian ini mempunyai bapa yang telah pun memeluk Islam sudah lama. Alhamdulillah dan al-Fatihah untuk allahyarham bapa Francisca Peter. 

3 orang dah puas hati:

mia said...

situasi tu perkara biasa di negara ni...contohnya keluarga saya sendiri...kami penganut kristian katolik, adik bapa saya pula telah berkahwin dngan wanita melayu dan memeluk islam berbelas tahun yg lalu...keluarga campur perkara biasa bg saya...

Edy Ramanov said...

cik mia: oh begitu. terima kasih cik mia kerana sudi berkongsi. =)

:: Mrs.Eady :: said...

Al-fatihah ~