Makna Gangnam Ialah Saya Ingin Jadi Yahudi. Benarkah?


Seperti yang kita maklum bahawa sekarang ini sebuah lagu dari negara Korea telah pun menjadi satu fenomena yang merebak bak virus di serata dunia. Tak lain dan tak bukan ialah Oppa Gangnam Style. Tapi, edy dapat tahu di Twitter telah tersebar bahawa ada yang mengatakan bahawa maksud perkataan Gangnam itu ialah 'Saya Ingin Menjadi Yahudi." Benarkah sedemikian? Jom baca pembongkaran isu ini sama-sama.Seperti yang kita lihat, inilah twitter yang memberitahu bahawa Gangnam bermaksud saya ingin menjadi yahudi. Dan, ini pembongkaran mengenai isu ini.

Jangan Malukan Umat, Ini Maksud Sebenar ‘Gangnam’
Memang tak senonoh video clip Oppa Gangnam Style nyanyian PSY yang menjadi viral secara tiba-tiba di Asia dan Amerika Syarikat. Tetapi sesenonoh mana pula penyebaran dakyah kononnya untuk kebaikan umat Islam bahawa Gangnam bermaksud “Saya Ingin Jadi Yahudi” ?
Jawapannya tiada faedah, malah memalukan umat Islam kerana bila tiba ke pengetahuan masyarakat bukan Islam, umat Islam akan dipermalukan dengan celaan seperti ‘bodoh’ , ‘tak buat kajian’ dan ‘cetek ilmu’.
Jadi, apakah Gangnam itu?
Technically, ‘Gangnam’ means Seoul south of the Han River. (gang = river, nam = south) . But in general sense, when Koreans say Gangnam, they refer to a particular district called ‘Gangnam-gu’.This district, or gu, is one of the most well-off areas in Seoul, and here you can see the fanciest buildings and the busiest workers and students in Korea.
Seperti yang tertulis di Wikipedia :
Gangnam-gu is one of the 25 gu (local government districts) which make up the city ofSeoul, South Korea. It is one of the most affluent areas of Seoul and is located in the southeast of the city. It is served by Seoul Subway Line 2, Seoul Subway Line 3, Seoul Subway Line 7, Seoul Subway Line 9, Bundang Line and the Sin Bundang Line.


Menurut orang Korea, Gangnam-gu merupakan kawasan dalam Seoul yang dihuni artis-artis, penuh dengan bangunan rekaan moden, mahal, ada style dan mereka menyamakan Gangnam dengan Beverly Hills di Amerika Syarikat.
Oppa pula ialah panggilan hormat mereka kepada lelaki yang lebih tua seperti kita menyebut ‘abang’ atau ‘encik’ . Maka mamat gemok yang popular tiba-tiba itu menyanyikan lagu yang bertajuk ‘ cara encik gangnam’.
Negara Yahudi sebesar Amerika Syarikat pun tak pernah ada tempat dengan nama bermaksud “I wanna be Jews”.
Seharusnya kita tidak sembrono menyebarkan sesuatu yang memalukan kita umat Islam secara keseluruhan akibat perbuatan dangkal hasil tangan puak-puak tertentu yang belum tentu lagi kita tahu pegangan akidah mereka. Boleh jadi ia dilakukan oleh orang kafir sendiri bagi memalukan umat Islam.
Apa gunanya Google pada kalian para penyebar semua?

Dan, untuk makluman korang semua, lagu Oppa Gangnam Style ini sebenarnya memerli kehidupan penduduk Gangnam yang rata-ratanya kaya dan berlagak. Ini buktinya:


Jadi, isu ini hanyalah sekadar khabar angin sahaja. Namun, ia merebak pantas lantas terus menjadi satu spekulasi. Memang merbahaya mereka-mereka yang tidak bertanggungjawab ini Menyampaikan sesuatu yang belum pasti kesahihannya memang boleh mendatangkan kesan negatif daripada positif meskipun dia berniat baik. Apa pun, terima kasih kepada sahabat blogger edy yang lejen iaitu Encik Tau Tao atas info yang bermanfaat ini. 


2 orang dah puas hati:

encik cool said...

yuk joget..OPAH GANGNAM STYE!!OOHHHHHHHHHH

Edy Ramanov said...

encik cool: wah, itu pun lagik best. spesel edition. hehehe